Plastic Surgery Camp oktober 2018 (Nigeria)

Op 8 oktober start de missie echt. Na een douchebeurt met water uit de ton en aansluitend een stevig ontbijt met door Fibi gebakken brood, lopen we tezamen naar het ziekenhuisterrein, dat 300 meter van het guesthouse gelegen is. Verspreid over het terrein zijn verschillende gebouwtjes: meerdere verpleegzalen, een kraamkliniek, een oogheelkundige kliniek, een multifunctionele polikliniek en ons operatiecomplex met
een operatiekamer, een verkoeverruimte, een verbandkamer, een kantoortje en kleedkamers.
Op het ziekenhuisterrein verblijven ook vele familieleden van de patiënten, om mantelzorg te verlenen. Ook lopen er kippen en hanen rond, waarvan er zo nu en dan één een verpleegafdeling binnen fladdert. We splitsen ons volgens traditie op. De operatieassistenten en anesthesiemedewerkers gaan naar het operatiecomplex om dat volledig in te richten met de meegebrachte spullen. De artsen gaan naar de polikliniek. 'Het spreekuur' begint om 08.00 uur en alle patiënten zijn keurig op tijd: dat wil zeggen dat bij aankomst welgeteld 224 patiënten, met hun familieleden ons staan op te wachten.

Plastic Surgery Camp maart 2018 (Nigeria)

Er is meer dan genoeg te doen voor ons. In alle kerken en moskeeën in de omgeving is de medische missie aangekondigd, onder leiding van Kefas, die zichzelf omschrijft als verpleegkundige maar in feite het hele ziekenhuis runt. Het resultaat van dat werk zit de eerste maandag op ons te wachten voor de outpatientsdepartment. Een bonte stroom aan patiënten wordt die dag door ons gezien en gelukkig kunnen de meesten voor een operatie worden ingepland in de 2 weken die volgen.

Plastic Surgery Camp februari 2018 (Bangladesh)

Leuk was het te zien, hoe ijverig en toegewijd de jonge artsen-in-opleiding waren, ook qua activiteit, zoals het hechten van wonden na afname van huidtransplantaten, soms ook bij het doen van Z- plastieken. De operatieprogramma’s verliepen goed, hoewel wij er ons van bewust waren, dat het voor de medewerkers door de hoge aantallen en het nieuwe zwaar was.

Plastic Surgery Camp oktober 2017 (Nigeria)

Zoveel ernstige brandwonden. Kinderen maar ook volwassenen die in open vuren vallen of kokend water over zich heen krijgen. Wat een leed. In de spreekkamer hangt een poster over een preventieprogramma. Twintig meter verderop zien we familie van opgenomen patiënten op het ziekenhuisterrein op open vuur koken. Jonge kinderen lopen tussen de pannen door.

Plastic Surgery Camp januari/februari 2017 (Bangladesh)

De eerste dag is het behoorlijk overweldigend, de dingen die je hier in Faridpur,
een plaats in Bangladesh ten zuidwesten van de hoofdstad Dhaka, ziet. Bij
aankomst bij het ziekenhuis, dat bestaat uit twee nieuw betegelende OK-ruimtes
en wat lege zalen, hebben zich al zo’n 200 mensen verzameld op de plastic
stoeltjes op de stoep.

Plastic Surgery Camp oktober 2016 (Nigeria)

De lokale bevolking is opvallend vriendelijk en zwaait ons overal na. Het is overal bekend dat er een team van Westerse dokters is aangekomen en ze laten ons allemaal voelen dat ze heel dankbaar zijn voor onze komst.

Plastic Surgery Camp maart 2016 (Nigeria)

De verdere procedure en release waren opzienbarend en het resultaat verbazingwekkend. Zonder andere operaties of patiënten te niet te doen, maar dit is toch voor mij wel echt het summum van het verschil maken.

Plastic Surgery Camp oktober 2015 (Nigeria)

De vele kleine kinderen met brandwondcontracturen in alle mogelijke gradaties maken veel indruk op me. Het is niet voor te stellen hoeveel pijn deze kindjes gehad moeten hebben.