Cocin Ziekenhuis en Revalidatiecentrum
In 1950 is in Mangu in Midden-Nigeria een lepracentrum opgericht. Cees Spronk heeft daar van 1974 tot 1980 als lepra-arts gewerkt. In die jaren is het lepracentrum veranderd tot een revalidatiecentrum.
Door goede medische behandeling is de lepra bijna verdwenen en is het van lepracentrum veranderd in een ziekenhuis, het COCIN ziekenhuis. (COCIN betekent Church of Christ in Nations.)
In 2004 bezocht Cees opnieuw het ziekenhuis. Hij besloot toen om de mogelijkheid te onderzoeken van een jaarlijkse missie naar Mangu.
Medisch werk (Plastic Surgery Camps)
Vanaf 2007 gaat Cees Spronk tweemaal per jaar met een plastisch-chirurgisch team naar Nigeria om daar te opereren. Stichting Interplast Holland, een hulporganisatie van Nederlandse plastische chirurgen, ondersteunt deze missies financieel.
De dokters opereren gratis maar de patiënten moeten wel gemiddeld € 80,- ziekenhuiskosten betalen. Omdat dit voor veel patiënten niet haalbaar is, draagt onze stichting € 50 per patiënt bij voor de verpleegkosten.
Nieuw laboratorium voor Cocin ziekenhuis
Het laboratorium van het ziekenhuis was gehuisvest in een gebouwtje dat op instorten stond. In 2017 hebben de co-assistenten in Friesland een actie gehouden, die 28.000 euro opleverde. Van dat bedrag is een nieuw laboratorium gebouwd, alwaar nu jaarlijks 27.000 onderzoeken, o.a. naar aids, worden verricht.
Brandwondencentrum
Het brandwondencentrum is een onderdeel van het COCIN-hospitaal. Vanuit het centrum wordt voorlichting gegeven op scholen en in dorpsgemeenschappen. In oktober 2013 is tijdens het Plastic Surgery Camp het eerste gebouw van het centrum, de operatiekamer, officieel geopend. In 2014 is men begonnen met de verbouw van de oude operatiekamer tot een verpleegunit voor patiënten met ernstige brandwonden. In 2014 is ten behoeve van de voorlichting over de behandeling van brandwonden met steun van onze stichting een pick-up aangeschaft. Stichting Interplast Holland doneert het grootste deel van het budget.
Leprazorg
Oorspronkelijk was het COCIN Hospital and Rehabilitation Centre een lepracentrum.
Terwijl het steeds meer een algemeen ziekenhuis werd, bleef de zorg voor lepra patiënten bestaan; met name de complicaties die optreden bij lepra patiënten hebben speciale behandeling nodig. Bovendien worden er orthopedisch schoeisel en revalidatiehulpmiddelen gemaakt.
leprapatiënt voor behandeling en na behandeling
Tot 2018 werd dit werk ondersteund door de Nederlandse Leprastichting, maar die trok zich terug uit Nigeria. Er ontstond een groot probleem, omdat de meeste lepra patiënten niet zelf voor hun behandeling kunnen betalen. Stichting Faridpur is bijgesprongen en geeft vanaf 2018 ook ondersteuning aan het leprawerk in Mangu.
School en internaat
In het meisjes- en jongensinternaat wonen 30 tot 40 kinderen met een beperking van wie een aantal corrigerende chirurgie, orthopedische hulpmiddelen en fysiotherapie nodig hebben. Deze kinderen gaan naar de school, die bij het internaat hoort. Op de school zitten ongeveer 200 kinderen uit de omgeving.
Stichting Faridpur draagt bij in de financiering van de ziekenhuiskosten van de geopereerde patiënten. En doet fondsenwerving voor nieuwe projecten.
De heer Arend van der Venis is jarenlang lepra-arts geweest in Mangu en was als zodanig collega van Cees Spronk. We ontvangen nog geregeld giften van hem en van de Stichting De Zutphense Hand, ter ondersteuning van ons werk in Mangu.