Mangu – Nigeria

De Stichting Faridpur ondersteunt in de plaats Mangu het medisch werk (de Plastic Surgery Camps). Voorheen ging plastisch chirurg Cees Spronk en zijn team twee maal per jaar naar Mangu (Nigeria).
In 2019 nam dokter Spronk afscheid in Mangu, maar de missies worden voortgezet.
Het medisch team opereert vooral veel kinderen en volwassenen met ernstige brandwonden, of de gevolgen van ernstige brandwonden en patiënten met gespleten lippen. Stichting Interplast Holland financiert en organiseert de Plastic Surgery Camps. Stichting Faridpur draagt € 50,- per operatie bij om de kansarme patiënten te ondersteunen.
Verder ondersteunen we diverse medische projecten en de school voor kinderen met een beperking.

Cocin ziekenhuis in Mangu

Dr. Priestman, een Britse lepra-arts leidde van 1950 tot haar pensioen in 1973 een Lepracentrum in Mangu in Midden-Nigeria. Voor velen was de behandeling in die tijd levenslang, doordat de ontwikkeling van nieuwe medicijnen nog in de kinderschoenen stond.

Lees verder ›

Leprazorg

In 1950 werd door de Sudan United Mission, een Engelse protestantse zendingsorganisatie, op het Central Plateau in Nigeria een lepracentrum opgericht, het Mongu Leprosy Settlement. Het bestond uit enkele ziekenhuis- en polikliniek gebouwtjes, te midden van een drietal dorpjes, waar … Continue reading

Lees verder ›

Brandwondencentrum in Mangu

Er wordt in Nigeria, evenals in andere ontwikkelingslanden, veel op open vuur gekookt. Het risico van brandongevallen is hoog, vooral voor kinderen en vrouwen. Als er een ongeval gebeurt is er voor deze patiëntjes en patiënten geen goede eerste hulp en is er geen ziekenhuis met kennis van de juiste brandwondenbehandeling. Hierdoor ontstaan er zeer ernstige misvormingen door littekenvorming bij heel veel van deze brandslachtoffers.

Lees verder ›

Nieuw laboratorium in Mangu

            De Plastic Surgery Camps in Nigeria vinden altijd plaats in het COCIN-ziekenhuis in Mangu. Het bijbehorende laboratorium was een bouwval. Inmiddels staat er een geheel nieuw laboratorium, dat in 2018 in gebruik is genomen. … Continue reading

Lees verder ›

Plastic Surgery Camps

In 2005 heeft Cees Spronk met een medisch team Mangu bezocht om er te opereren en doet dit sindsdien twee maal per jaar met een medisch team.

Lees verder ›

Sabon Layi School en internaat in Mangu

Deze school is opgericht in 1954 om onderwijs te verzorgen in het in 1950 opgerichte lepracentrum in Mangu. Leprapatiënten werden vaak uit de gemeenschap gestoten en werden ondergebracht in afgelegen centra waar ze behandeld en verzorgd werden. Ook kinderen kregen soms lepra en voor deze patiëntjes werd door Mr. Joel Gowon, zelf ex-leprapatiënt, de school gestart. Na enige jaren werd hij ondersteund door Mr. Filibbus, die zelf als lepra patiënt in Mangu verbleef.

Lees verder ›

Plastic Surgery Camp oktober 2018 (Nigeria)

Op 8 oktober start de missie echt. Na een douchebeurt met water uit de ton en aansluitend een stevig ontbijt met door Fibi gebakken brood, lopen we tezamen naar het ziekenhuisterrein, dat 300 meter van het guesthouse gelegen is. Verspreid over het terrein zijn verschillende gebouwtjes: meerdere verpleegzalen, een kraamkliniek, een oogheelkundige kliniek, een multifunctionele polikliniek en ons operatiecomplex met
een operatiekamer, een verkoeverruimte, een verbandkamer, een kantoortje en kleedkamers.
Op het ziekenhuisterrein verblijven ook vele familieleden van de patiënten, om mantelzorg te verlenen. Ook lopen er kippen en hanen rond, waarvan er zo nu en dan één een verpleegafdeling binnen fladdert. We splitsen ons volgens traditie op. De operatieassistenten en anesthesiemedewerkers gaan naar het operatiecomplex om dat volledig in te richten met de meegebrachte spullen. De artsen gaan naar de polikliniek. 'Het spreekuur' begint om 08.00 uur en alle patiënten zijn keurig op tijd: dat wil zeggen dat bij aankomst welgeteld 224 patiënten, met hun familieleden ons staan op te wachten.

Download verslag (PDF) ›

Plastic Surgery Camp maart 2018 (Nigeria)

Er is meer dan genoeg te doen voor ons. In alle kerken en moskeeën in de omgeving is de medische missie aangekondigd, onder leiding van Kefas, die zichzelf omschrijft als verpleegkundige maar in feite het hele ziekenhuis runt. Het resultaat van dat werk zit de eerste maandag op ons te wachten voor de outpatientsdepartment. Een bonte stroom aan patiënten wordt die dag door ons gezien en gelukkig kunnen de meesten voor een operatie worden ingepland in de 2 weken die volgen.

Download verslag (PDF) ›

Plastic Surgery Camp oktober 2017 (Nigeria)

Zoveel ernstige brandwonden. Kinderen maar ook volwassenen die in open vuren vallen of kokend water over zich heen krijgen. Wat een leed. In de spreekkamer hangt een poster over een preventieprogramma. Twintig meter verderop zien we familie van opgenomen patiënten op het ziekenhuisterrein op open vuur koken. Jonge kinderen lopen tussen de pannen door.

Download verslag (PDF) ›

Plastic Surgery Camp maart 2016 (Nigeria)

De verdere procedure en release waren opzienbarend en het resultaat verbazingwekkend. Zonder andere operaties of patiënten te niet te doen, maar dit is toch voor mij wel echt het summum van het verschil maken.

Meer lezen ›