Geslaagde missie naar Nigeria

Op 6 oktober vertrok het plastisch-chirurgisch team, bestaande uit 10 mensen onder leiding van Dr. Cees Spronk, en op 21 oktober zijn ze weer teruggekeerd naar Nederland.
Op een vermiste koffer na, die na 2 dagen weer opdook verliep de heenreis probleemloos.

Op maandag 8 oktober werd de operatiekamer in gereedheid gebracht en werden door de artsen zo’n 230 patiënten gescreend, en werden er bijna 100 op de operatielijst geplaatst. Verder werden dagelijks aan het eind van de dag nog tientallen patiënten gezien en werden de meest dringende gevallen toegevoegd aan de operatielijst. Verder werden veel patiënten verwezen naar een orthopeed of naar de missie van maart, waar weer een kinderuroloog  mee zal gaan. Hiervoor staan nu al zo’n 60 patiënten geregistreerd.

Dagelijks werd hard gewerkt en ook op zaterdag werd een half programma gedraaid.
In totaal werden er 111 patiënten geopereerd, van wie er enkele 2 ingrepen kregen.
Ernstige complicaties waren er niet, er was 1 nabloeding die na verbandwisseling en een injectie tranexaminezuur stopte. Enkele van de tientallen grote huidtransplantaties van open wonden hadden niet een 100% ingroei. De wonden van de laatste operatiedagen konden niet meer bekeken worden.

Op de laatste avond voor vertrek hadden het team zoals gebruikelijk een maaltijd met het management-team van het ziekenhuis en kreeg iedereen een leuk aandenken mee.

De terugreis was vermoeiend, 7 uur in een busje, gelukkig een goede maaltijd bij gastvrije Nederlanders van de tuberculosebestrijding in Abuja, en vervolgens een nachtvlucht naar Frankfurt en Amsterdam.
Kortom, weer een geslaagde missie voor Interplast Holland samen met Stichting Faridpur!

Er zijn tijdens het verblijf van het team 73 kinderen onder de 18 jaar geopereerd en 38 volwassenen.
Een overzicht van de operaties:
Open brandwonden    12
Contracturen               34
Klompvoet,etc               8
Schisis                        11
Hypospadie                  1
Syndactylie                   1
Neusreconstructie        4
Tumoren/keloiden       26
Overige                       15