Categorie archief: Geen categoriedsadadsasa

CATEGORY

Operaties in Mangu in Nigeria gaan deels door

Door de coronacrisis moest helaas de missie naar Mangu van oktober afgezegd worden.
Gelukkig hebben onze inspanningen om mensen ter plaatse op te leiden nu hun vruchten afgeworpen: er is toch een patiënten screening dag georganiseerd en er zijn ruim 20 patiënten geselecteerd voor een operatie door Dr. Kuden. 32 meer gecompliceerde gevallen zijn doorverwezen naar maart 2021, als er dan een hopelijk een missie kan worden georganiseerd.
Negentien patiënten met brandwondcontracturen zijn intussen geopereerd, een aantal volgt nog.

         
We zijn heel blij dat op deze wijze het werk ook zonder ons kan doorgaan.
Dit wordt ook mogelijk gemaakt door Stichting Interplast Holland, die een groot deel van de kosten van de operaties vergoedt. Daardoor kunnen ook de armste patiënten geholpen worden!

Van der Meer Boerema schenkt € 6500,-

In maart heeft de Van der Meer-Boerema Stichting een donatie aan Faridpur gedaan voor een deel van de kosten voor een nieuwe generator voor het Cocin ziekenhuis in Mangu, Nigeria. Het eerste deel voor de aanschaf van een nieuwe generator (€ 6000,-) hadden we reeds eerder gedoneerd gekregen van Stichting Samuel.

Het medisch team van Interplast Faridpur dat in maart 2020 gedurende twee weken in het ziekenhuis operaties uitvoerde heeft de staf van het ziekenhuis geïnformeerd, dat de financiering rond was.
Helaas werd ook Nigeria getroffen door het corona-virus en werd er een lockdown van kracht. Men heeft moeten besluiten de aanschaf uit te stellen tot de situatie beter te overzien is.

Vanaf deze plaats willen we de Van der Meer-Boerema Stichting hartelijk danken voor deze aanvullende donatie.

Team uit Nigeria veilig teruggekeerd

Vanwege de Coronacrisis moest de medische missie in Nigeria helaas iets eerder worden beëindigd. Op maandag 16 maart kregen ze een waarschuwing van de ambassade dat Nigeria waarschijnlijk zijn grenzen zou gaan sluiten voor vluchten uit Europa, met het advies zo spoedig mogelijk een vlucht terug te vinden. Woensdag moesten de teamleden al vertrekken uit Mangu. Donderdag 19 maart was de laatste vlucht vanuit Nigeria naar Nederland mogelijk. Stichting Interplast Holland heeft dit kunnen regelen. Waarvoor hartelijk dank.

Er is hard gewerkt en het team had het erg naar de zin. Uiteraard vonden de teamleden het heel jammer dat ze patiënten niet hebben kunnen helpen die nog op de lijst stonden. In anderhalve week zijn er toch nog 75 operaties gedaan.

We zijn als stichting Faridpur blij dat iedereen gezond terug gekomen is.

Medisch team naar Nigeria vertrokken

Gisteren 7 februari is in samenwerking met Interplast Holland weer een missie naar Mangu, Nigeria vertrokken.
Het team bestaat uit een plastisch chirurg, twee urologen, één anesthesist, twee OK-assistenten en twee anesthesie-assistenten. Totaal 8 teamleden.

Zoals ook tijdens voorgaande missies worden er veel patiënten gezien en geopereerd.
De nadruk zal weer liggen op kinderen met brandwonden en brandwondmisvormingen. Verder ook wat schisis-patienten en allerlei misvormingen, gezwellen, etcetera. Er komen veel urologische problemen voor in Nigeria, vandaar dat er tijdens de maartmissie één of twee urologen meegaan.

De geitenhouderij is inmiddels gestart. De voortgang ervan, evenals de activiteiten op de school en het internaat zullen door de teamleden bekeken en besproken worden.
De terugkeer is gepland op 22 maart; we zullen zo snel mogelijk een verslag op de site zetten.
We wensen het team veel succes daar.

Medische missie naar Bangladesh goed verlopen

Afgelopen twee weken is een medisch team afgereisd naar Bangladesh. Het team is inmiddels veilig weer teruggekeerd naar Nederland.
Er is deze keer in twee ziekenhuizen geopereerd namelijk in Munshiganj en in Faridpur.
Er waren deze keer een aantal plastisch chirurgen mee, die zich lieten bijstaan door anesthesisten, anesthesieassistenten en lokale operatieassistenten.
Binnenkort horen we hoe de missie is verlopen en hoeveel operaties er uitgevoerd zijn.

5 oktober vertrekt er weer een team naar Mangu, Nigeria

Op 5 oktober gaat er in samenwerking met Interplast Holland weer een missie naar Mangu, Nigeria.
Het chirurgenteam komt uit het MCL, het anesthesie team uit het Rode Kruis Ziekenhuis Beverwijk.
Onze voorzitter Pauline Huizinga is één van de plastisch chirurgen die meegaat. Zij werkt in het MCL.
In totaal zijn er 9 teamleden. De koffers met materiaal staan al weer gepakt aan de Wynserdyk!

We verwachten weer heel veel patiënten te zien. Tientallen mensen moesten in maart teleurgesteld worden, omdat er voor hen geen plek meer was. Deze krijgen nu voorrang.
De nadruk zal weer liggen op kinderen met brandwonden en brandwondmisvormingen. Verder ook wat schisis-patienten en allerlei misvormingen, gezwellen, etcetera.
Cees Spronk gaat zelf ook mee. Hij zal zich niet alleen bezig houden met de chirurgie, maar ook verder de projecten bekijken , de voortgang beoordelen en zien wat er voor het komende jaar weer nodig is.
De terugkeer is gepland op 20 oktober; we zullen zo snel mogelijk een verslag op de site zetten.

Win een auto en steun Stichting Faridpur

Zin om een auto te winnen?
Mis je kans niet, doe mee met de grootse Faridpur verloting en misschien rijd jij straks in een mooie jong gebruikte Peugeot 108 uit 2018 t.w.v. 11.250,-! En je steunt ook nog het werk van Stichting Faridpur!

Niet vaak maak je zoveel kans op zo’n grote prijs. De winkans is maar liefst 1 op 800. Daarnaast een kans van 1 op 80 op een mooie troostprijs.

Loten a € 50,- per stuk koop je gemakkelijk via het bestelformulier op de website www.faridpuractie.nl. Wees er snel bij, de looptijd van deze actie is slechts 100 dagen. De trekking door de notaris is op 9 november.

De opbrengst komt 100% ten goede aan de projecten van Stichting Faridpur. Zij helpen mensen met een beperking en kansarme kinderen een toekomst op te bouwen door corrigerende chirurgie, huisvesting en scholing.

Actiedag voor de Sabon Layi school in Mangu brengt € 17.889,49 op

   Op vrijdag 28 juni 2019 organiseerde de 5e Montessorischool Watergraafsmeer (5mw) in Amsterdam een actiedag om de Sabon Layi school in Nigeria te steunen met het opzetten van een geitenboerderij, om zo extra inkomen te genereren. De kinderen, leerkrachten en ouders hebben een fantastische dag georganiseerd met een sponsorloop en een schoolfeest.

 

  De sponsorloop was een klapper, veel kinderen hebben zichzelf overtroffen en hebben enorm veel rondjes gelopen. Wel zo veel dat sommige sponsoren zich achter de oren moesten krabben toen ze hoorden hoeveel ze gingen betalen. Gelukkig was het voor een goed doel. Na de sponsorloop was het jaarlijkse schoolfeest en dat stond ook in het teken van de actie. De kinderen hadden allerlei dingen georganiseerd, zo kon je oud-Nederlandse spelletjes doen, sierraden kopen, zelfgebakken lekkernijen eten, luisteren naar optredens van de kinderen en nog veel meer. Het was een hele gezellige afronding van een mooie actiedag en een fijn schooljaar. Er is meer geld opgehaald dan iedereen had durven dromen, totaal € 17.889,49

Dat is natuurlijk fantastisch. Er zal een prachtige geitenboerderij komen met allerlei voorzieningen zoals een stal voor de nacht, inentingen en extra voer, en regelmatig dierenartsbezoek. Omdat er zoveel geld is opgehaald zal de Sabon Layi school ook zonnepanelen met grote batterijen kunnen kopen zodat de kinderen in het internaat ‘s avonds en ‘s nachts licht hebben en overdag de kinderen op de computers kunnen werken. Verder is de directeur meneer Bitrus Bangs verguld dat hij ook nieuw schoolmateriaal kan kopen en wellicht ook extra rolstoelen voor de kinderen met beperkingen. We kregen een mail van hem met de woorden “We have no words to express how happy we are with your generous help, we are very grateful. The thought that a school in Netherlands is connected to our school in Nigeria is heartwarming and encouraging. Thank you very much!!”.

Impressie van de missie naar Mangu/Nigeria; 16-31 maart 2019

Het team van 1 uroloog, 1 anesthesist, 2 plastisch chirurgen, 2 anesthesieassistenten en 2 operatieassistenten had deels nog niet eerder samengewerkt, maar allen zijn even bevlogen en van hetzelfde sop overgoten; dat moest dus wel goed gaan!

De vlucht naar Abuja (Nigeria) via Frankfurt verliep prima. Kefas en zijn chauffeurs begroetten ons op het vliegveld en beide voertuigen werden beladen met ons materiaal en ons zelf. Na aankomst in Abuja kunnen we helaas niet door naar Mangu in verband met de ’s nachts echt onveilige wegen.

Na de overnachting van zaterdag op zondag in een klooster/guest-house in Abuja vertrokken we ’s morgens voor het 2e deel van de reis. (Mijn ouders zouden trots zijn geweest; hun zoon in een klooster!)  Een lekker warme sightseeing volgde, door een helaas vol vervuild land;
Smerige, drukke en chaotische wegen met regelmatige roadblocks van politie en het leger.
(Een enkeling van ons meende soms zelfs af en toe een sniper te zien!)
Rond vier uur ‘s middags kwamen we tenslotte aan, direct een warme begroeting door onder andere Phoebe; de chef-kok en hoofd huishouding van het guesthouse van het ziekenhuisje. Kamertjes inrichten, koffers uitpakken, vooral ook al het benodigde materiaal uitsorteren. Eten, douchen……ehhh mandiën!
Al bijtijds gingen letterlijk en figuurlijk ’s avonds de lampjes uit…..

Maandag stond in het teken van het zien en beoordelen van het enorme aantal patiënten door operateurs en anesthesist. Ondersteund door lokaal personeel in verband met ordehandhaving en taalbarrière.

De vier assistenten waren intussen druk bezig om de operatiekamer (met 2 OK-tafels) om te bouwen en op te toppen tot een werkbaar geheel. Al de meegebrachte materialen moesten bijvoorbeeld een plek krijgen. Chirurgisch en anesthesielogisch moest het tenslotte wel gaan werken!
Maar eigenlijk hebben we het hier over chirurgie en anesthesie in niet veel meer dan een keukentafelsetting. Vliegenmeppers paraat dus!

Met ondersteuning van een aantal Nigeriaanse hulpkrachten en een enkele lokale arts, onder het toeziend oog van een aantal gezondheidswerkers in opleiding, zijn we dan eindelijk ”het gevecht” aangegaan.
En dat is goed verlopen; wij hebben gewonnen! In totaal 93 patiënten, merendeel kinderen hebben wij in 9 werkdagen van gemiddeld 10 uur per dag geholpen met hun problemen. Aandoeningen die anders onbetaalbaar zouden zijn voor de grote, arme massa. Niet iets van ziektekostenverzekering, en een, laten we maar zeggen “terugtredende overheid” in een land dat heel veel corruptie kent.
Meestal gaat het hier dan om verminkende littekenvorming na brandwonden. Men kookt tenslotte nog steeds op houtvuurtjes op de grond. En kinderen zijn nou eenmaal speels en nieuwsgierig…..

De littekens zorgen ervoor dat ze handen/armen/benen niet of nauwelijks kunnen gebruiken.
Probeer maar eens met een gesloten vuist te schrijven/eten/aan te kleden of naar het toilet te gaan.
Of te leven met benen die niet verder dan 90 graden willen strekken….
Verder werden de vele operatiewonden uiteraard uitgepakt en opnieuw verbonden na een X-aantal dagen.
Alles is gelukkig in zeer goede harmonie/teamverband verlopen zonder pech/ziekte/complicaties.
Het team heeft alle reden om terug te kijken op een waardevolle inzet.
Het was mij een absoluut en waar genoegen om met deze teamleden samen te hebben gewerkt!
We hebben 93 patiënten geholpen, maar menigeen van ons is verrijkt teruggekomen van deze “werkvakantie”!

 

Clemens Herbrink, operatieassistent