Plastic Surgery Camp februari 2014 (Bangladesh)

Het is dankbaar werk en het is mooi om te zien hoe de ogen van de ouders van geopereerde kinderen stralen...

Verslag Neeltje Spronk

12de Plastic Surgery Camp in Faridpur, Bangladesh
7 tot 21 februari 2014

Teamleden:
Plastische chirurgen Cees Spronk, professor Paul Spauwen en Daphne van Dam.
Anesthesioloog Rob Niemeijer.
Anesthesieverpleegkundigen Aafke Lautenbach en Karin Plantinga.

Verder waren Neeltje Spronk en Elisabeth Spauwen mee.

Het team van de Stichting Faridpur heeft in samenwerking met Dokters van de Wereld in februari weer een geslaagd Plastic Surgery Camp in Faridpur gehad. In verband met de politieke onrust in Bangladesh was het eerst niet duidelijk of de missie wel door kon gaan. Daardoor had men maar twee weken de tijd om de komst van het Plastic Surgery Camp aan te kondigen.

Affiche Pl.Surgery Camp Faridpur 2014

Vanwege de late aankondigingen waren er minder patienten op de check-in dag. Een andere reden voor het geringere aantal patienten was dat er een paar weken daarvoor ook een Bengaalse Plastische Chirurgie Missie in Faridpur geweest was. (Wat op zich heel goed is.) Echter vanaf de eerste operatiedag kwamen er nog dagelijks nieuwe patiënten bij. Er zijn in totaal 337 patiënten door de artsen gezien, waarvan 153 patiënten geselecteerd zijn voor een operatie en in een enkel geval voor twee operaties. 29 Patiënten werden verwezen naar een orthopeed, naar revalidatie of naar elders. Tijdens het selecteren van de patiënten door de artsen, werden in de operatiekamer de meegebrachte instrumenten enz. door de verpleegkundigen uitgepakt en geteld en werd de operatiekamer ingericht.

Bengalese verpleegkundigen met instrumententarium

Er zijn totaal 155 operaties uitgevoerd: 28 maal wegens gespleten lippen, 59 wegens vergroeiingen door brandwonden, 8 vanwege verse brandwonden, 9 vanwege aangeboren afwijkingen van handen en voeten en 51 andere. Het is dankbaar werk en het is mooi om te zien hoe de ogen van de ouders van geopereerde kinderen stralen en soms vertellen ze ons dat er nu een man gezocht kan worden voor hun dochter. Er waren weer veel jonge Bengaalse artsen die enthousiast met ons mee werkten. Deze hebben na afloop een certificaat gekregen.

Holland Children House (HCH)

In en rond het HCH ziet het er goed uit. Het vierde gebouw van het HCH is eind vorig jaar door de jongens in gebruik genomen, de jongens en de moeders die er in wonen zijn er heel trots op. De muur rond het terrein van het HCH is ook zo goed als klaar op het verven van de pleisterlaag na. Dan is dit project ook weer gereed.

Faridpur spandoek Voc. Centre

Er gaan dit jaar al 48 kinderen naar het vervolgonderwijs en de eerste kinderen kunnen dit jaar beginnen met beroepsonderwijs. Voor dit doel zal de voormalige koeienstal op het terrein van het HCH worden verbouwd tot het Vocational Trainings Centre (centrum voor beroepsonderwijs). Deze verbouwing wordt o.a. betaald door de Nederlandse ambassade. 18 februari hebben twee dames van de Nederlandse ambassade het HCH bezocht en daar het symbolische startsein gegeven voor deze verbouwing. Zodra het geld binnen is kan met de verbouwing en inrichting begonnen worden, waarna een begin kan worden gemaakt met het onderwijs.

Februari 2014, Neeltje Spronk