Plastic Surgery Camps oktober 2010 (Nigeria)

Dankzij de steun van de Nederlandse ambassade is de nieuwe sterilisatieapparatuur er gekomen. Het Interplastteam maakte daar direct dankbaar gebruik van!

Verslag van Cees Spronk.

Het team bestaat uit:
Cees Spronk, teamleider en plastisch chirurg
Jan Jaap van der Biezen, plastisch chirurg
Maarten Schulein, anesthesioloog
Jan Eenling, anesthesieassistent
Anneke Visser, operatieassistent

Een relatief klein team reisde in oktober af naar Mangu om daar voor de tweede keer dit jaar te werken. In totaal werden 200 patiënten gezien en 75 operaties uitgevoerd. Wederom was het aantal patiënten met contracturen door brandwonden groot. Hier werden er 40 van geopereerd. Zoals in veel Afrikaanse landen is ook in Nigeria nauwelijks sprake van zorg voor patiënten met brandwonden. Gebrek aan kennis en de juiste middelen spelen hierbij zeker een rol. Tijdens de komende uitzendingen zullen onderwijs en lokale scholing meer op de voorgrond komen te staan.

Naast de patiënten met brandwondcontracturen werden 6 schisispatiëntjes geopereerd, 7 urogenitale reconstructies uitgevoerd en 22 patiënten met overige aandoeningen geopereerd. Dankzij de steun van de Nederlandse ambassade is de nieuwe sterilisatieapparatuur gekomen! Het Interplastteam maakte daar dankbaar gebruik van.

HET NIEUWE PAVILJOEN.

Na deze twee prima verlopen weken vertrok het team weer met uitzondering van Cees en Neeltje Spronk. Zij bleven wat langer om de bouw van het nieuwe paviljoen te begeleiden, evenals het bezoek van de nieuwe Nederlandse ambassadeur in Nigeria, Bert Ronhaar (voormalig ambassadeur in Jemen en daar al bekend met Interplast).