Het kindertehuis in Faridpur

Het district Faridpur en zijn hoofdstad Faridpur met bijna een miljoen inwoners ligt ten westen van de grote rivier Patma. Als je van Dhaka, de hoofdstad van Bangladesh, komt moet je met ferryboten die rivier oversteken. Mede door deze slechte verbinding is er in het district Faridpur veel armoede.
Er zijn in Faridpur dan ook veel ontheemde kinderen die op een of andere manier aan de kost moeten zien te komen en dus nauwelijks of geen kans hebben om zich te ontwikkelen.
Begin 2003 ontstond het idee om zelf een kindertehuis te gaan bouwen. Het kindertehuis staat open voor alle kinderen, ongeacht de godsdienstige achtergrond.

Voor de opzet van het tehuis is in nauw overleg met onze lokale zusterstichting Faridpur Welfare Foundation gekozen voor het concept van de S.O.S. kinderdorpen. Hierbij zorgt een pleegmoeder in gezinsverband voor een aantal kinderen. De pleegmoeder wordt in ons kindertehuis geholpen door een assistent-moeder. De kinderen leren op deze manier hoe het is om op te groeien in een gezin. Dat is ook van belang wanneer ze zelf later een gezin stichten. Met deze opzet worden niet alleen de kinderen, maar ook de moeders (meestal weduwen of gescheiden vrouwen) geholpen.

In 2004 is door de Faridpur Welfare Foundation voor de bouw van het kindertehuis een stuk land gekocht van ruim 2 hectare, circa 15 km buiten de stad Faridpur.
Er werd gekozen voor de bouw van een complex met drie gebouwen van elk drie verdiepingen.
Een verdieping bestaat uit een woon-recreatiekamer, twee slaapkamers met een doucheruimte en toilet en een aparte kamer voor de moeders.
In 2006 was het eerste gebouw klaar. Tijdens het Plastic Surgery Camp 2006 werd het kindertehuis, in aanwezigheid van de eerste secretaris van de Nederlandse ambassadeur in Bangladesh officieel geopend. Daarbij werd de naam Holland Children House onthuld.
In 2008 was het hele complex van drie gebouwen gereed. Tijdens het Plastic Surgery Camp in februari 2008 vond de officiële opening plaats in aanwezigheid van vele genodigden, waaronder de waarnemend Nederlandse ambassadeur. Sindsdien hebben 100 kinderen er een prachtig tehuis gevonden.

In 2010 bleek dat er behoefte was aan een scheiding van de ouder wordende jongens en meisjes. Ook blijft de behoefte aan opvang van straat en weeskinderen groot. Daarom is besloten tot de uitbreiding van het tehuis met een vierde gebouw voor jongens. Dit is gefinancierd door onze stichting. Eind 2011 is men met de bouw begonnen en in 2013 hebben de oudere jongens hun nieuwe tehuis kunnen betrekken.

De “Sunflower Kindergarten”
Tegelijkertijd met de bouw van het tehuis is er voor de scholing van de kinderen een basisschool met zes klassen gebouwd: de ”Sunflower Kindergarten”
Asor Manik heeft de leiding van het kindertehuis en wordt bijgestaan door een klein team.

Een kind in het Holland Children House kost per maand € 45, -. Dit is inclusief scholing, zowel primair onderwijs als highschool.
Wij voeren daarom actie om donateurs te werven voor het kindertehuis met het motto: Help een toekomst op te bouwen voor een kind in Bangladesh.

“ Toen we het hek passeerden kwamen we na alle armoede die we onderweg hadden gezien in een oase. De gebouwen zijn smaakvol en het terrein schoon en fleurig met bomen en bloemen. De kinderen zagen er gezond, levendig en fleurig uit. Op het terrein een visvijver voor eigen gebruik, een moestuin, wat koeien met een stal, kippen, honing van bijen en fruitbomen, zoals bananen, mango’s e.d. Zo wordt er ook al aan zelfvoorziening gedaan. Kortom alles zag er piekfijn en aantrekkelijk uit. (Uit het reisverslag van Jeltje Doeleman, bestuurslid, 2011)

Bezoek aan Holland Children House Faridpur door The Cycling Dutchman

Rick Creemers 22 jaar, de eerste en jongste solo om de wereld fietsende Nederlander, kwam bij zijn tocht door Bangladesh toevallig langs het Kindertehuis in Faridpur, het Holland Children House. Kijk voor meer over The Cycling Dutchman op www.thecyclingdutchman.com.