School en internaat in Mangu

Bij het ziekenhuis en revalidatiecentrum in Mangu hoort de “School for Handicapped Children”, waar behalve gehandicapte kinderen, ook niet-gehandicapte kinderen van het ziekenhuispersoneel en uit de omgeving zitten.
De gehandicapte kinderen verblijven in een jongens- of meisjesinternaat en krijgen er revalidatie. Bij het revalidatiecentrum is ook een schoenmakerij voor aangepaste schoenen en andere hulpmiddelen.

In 2004 bezochten Neeltje en Annemiek v.d. Venis weer de school en het internaat. Er was veel achterstallig onderhoud en er moesten dringend een aantal nieuwe voorzieningen komen.
Neeltje en Annemiek besloten zich hier voor in te zetten.

Hieronder een overzicht van dingen die gerealiseerd zijn met geld van de stichting:

* In 2006 is de school opgeknapt en zijn er galerijen gekomen tussen het hostel en de school. (Kinderen die niet konden lopen moesten kruipend door de modder naar school.) Nu blijven ze dankzij de galerijen droog.

* In 2007 is voor het internaat een nieuwe keuken gebouwd met voorraadkamer en er is een nieuw gebouw gekomen met opslagruimte voor rolstoelen, een kantoor voor het hoofd van de school en een computerleslokaal. In dit leslokaal kwamen een in Nederland aangeschafte computer en twee laptops.
Ook is er een schoolbus gekocht.

* In 2008 kreeg de school een tweede computer en nog twee laptops.

* In 2009 is het meisjesinternaat gerenoveerd. Er zijn nieuwe plafonds gekomen, alles heeft een nieuwe laag verf gekregen en elk kind heeft een eigen kastje gekregen om privé-spullen in te bewaren.
De school heeft een nieuwe lesmethode geïntroduceerd en er is toegang tot internet gekomen via de op het complex geïnstalleerde internetaansluiting.

* In 2011 hebben de beide internaten verlichting gekregen door middel van zonne-energie en kregen de kinderen nieuwe speeltoestellen.
Voor de school is een fotokopieerapparaat aangeschaft.

In het meisjes- en jongensinternaat wonen nu 30 tot 40 gehandicapte kinderen, van wie een aantal corrigerende chirurgie, orthopedische hulpmiddelen en fysiotherapie nodig hebben.
Op de school zitten totaal gemiddeld 220 tot 240 kinderen.

Ieder half uur wordt er van onderwerp (vak) gewisseld. Ergens wordt een arm uit een raam gestoken en met een bel geklingeld: een corveeër uit de 6e klas! De kleintjes mogen dan even naar buiten, uitrazen. In de hogere klassen wordt er van leraar gewisseld….
(Uit verslag van bezoek Arend en Annemiek van de Venis, 2009.)